1. Je staat klaar om te gooien. Dan loopt er iemand voor je langs op weg naar zijn of haar baan. Hij of zij roept nog eens in de richting van de toegangsdeur: "Hé, hier is een baan vrij". De medespelers lopen vervolgens ook nog eens, sorry zeggend, over de baan in de richting waar zij kennelijk moeten spelen.

  2. Je staat in de cirkel klaar om te tireren en op de baan naast je gebeurt iets bijzonders. Vreugdekreten schallen door de lucht en er ontstaat een lacherige discussie over hoe het toch mogelijk is dat een boule zo uit pakt.

  3. Je wilt geconcentreerd een boule plaatsen in een spannende partij en dan staan er naast je zes mensen, half op je baan om te meten.

  4. Je tegenstander heeft geen boules meer. Jij gooit een boule die zo te recht komt dat je misschien wel op punt ligt. En dan komt de tegenstander de baan op om te beoordelen hoe de situatie is.

  5. Je speelt een toernooi en een medespeler moet gooien. Je moet hem losrukken uit een discussie met de buren en hij zegt "oh, ben ik aan de beurt" , "waar is de cirkel" en hij vraagt "wie ligt er"?

Het zijn maar vijf voorbeelden van onnodige irritaties die nog met vele andere zouden kunnen worden aangevuld.

Petanque is een concentratiesport. Zonder concentratie komt geen boule in de buurt van de plek waar je hem wilt hebben.

Bij punt 1 geldt, dat als je het boulodrome binnenkomt om een partij te spelen je niet over de baan maar over de stoep dient te lopen. Voorts dien je bij elke baan die je nadert te kijken of je niemand in zijn of haar spel stoort.

Bij punt 2 geldt eigenlijk hetzelfde beginsel. Hou er met je gedrag rekening mee om een ander niet in zijn spel te storen. En dan met name, houd je stemgeluid gedempt in een vol boulodrome!

Bij punt 3 geldt, dat er bij de beoordeling wie er op punt ligt rekening moet worden gehouden met de buren en het eventuele meten door slechts twee personen dient plaats te vinden.

Bij punt 4 geldt dat een partij die geen boules meer heeft zich niet meer met het spel dient te bemoeien. Dus kom in zo'n geval als tegenstander de baan niet op!

Bij punt 5 geldt dat je bij een teamsport het spel volgt. Je kunt dan spelers aanmoedigen, je kunt indien nodig coachen, kortom je speelt de wedstrijd samen.

Bij dit gedrag geldt dat er geen onderscheid is tussen wedstrijdspelers en recreatieve spelers. We zullen gewoon allemaal een beetje meer aandacht (dus respect) moeten hebben voor wat er op de banen gebeurt.

We vlijen ons niet met de gedachte dat dit artikeltje plotseling zal leiden tot een ander gedrag op de baan. Maar misschien dat er toch een paar mensen zeggen: "goh, daar ben ik me lang niet altijd van bewust". Dan bereiken we misschien toch een beetje winst.

Wedstrijdzaken