Het overkomt iedereen weleens: tijdens een partij speelt iemand per ongeluk of expres, een boule die niet geworpen had mogen worden. Het was de beurt van de andere equipe. Wat zegt het internationaal spelreglement petanque (ISP) hierover?

Artikel 15 Werpen van de boules

De eerste boule van een werpronde wordt geworpen door een speler van de equipe die de toss heeft gewonnen of als laatste punten heeft behaald. Daarna werpt steeds de equipe die niet op punt ligt (…)

Artikel 23 Onreglementair gespeelde boules

Een boule die in strijd met de regels wordt geworpen is ongeldig en alles wat als gevolg daarvan is verplaatst, wordt op zijn oorspronkelijke plaats teruggelegd, mits deze was gemarkeerd. De tegenstander mag echter de voordeelregel toepassen en de worp alsnog geldig verklaren. De geworpen boule blijft dan geldig, en alles wat als gevolg van de worp is verplaatst. Blijft op zijn nieuwe plaats liggen.

Artikel 15 schrijft voor wie wanneer aan de beurt is om een boule te spelen. Als de verkeerde equipe speelt, is dat in strijd met de regels, dus treedt artikel 23 in werking. Als de benadeelde equipe de voordeelregel niet toepast, wordt alles teruggelegd waar het lag (alleen als het was gemarkeerd: wat niet was gemarkeerd mag ook niet worden teruggelegd). Bovendien wordt de onterecht geworpen boule – en alleen die boule – uit het spel gehaald. Deze ongeldige boule wordt later in deze werpronde ook niet meer alsnog geworpen. Als de voordeelregel wel wordt toegepast, gaat het spel door alsof er niets aan de hand was. De nieuwe situatie bepaalt nu dus wie aan de beurt is om te werpen.

 Uit Boules Bulletin 2012 nr. 4