We troffen een prachtige nazomerdag. We hadden een stralend zonnetje en er hadden 25 teams ingeschreven. Het AHZ Kia Open Zoetermeerse kon onder deze omstandigheden met 50 enthousiaste boulers alleen maar een succesvolle dag worden. De totstandkoming van District West leverde een aantal teams op van verenigingen die we niet eerder bij onze toernooien hadden ontmoet. De vorming van het district lijkt dus een aanzuigende werking te hebben op het aantal deelnemers. Jammer dat JBC Zoetermeer zelf maar zeven teams in het toernooi had. Bijzonder was ten slotte dat we twee Belgische teams welkom mochten heten. Deze campingvrienden van Peter en Annemiek hadden behalve op de camping, nog nooit een toernooi in Nederland gespeeld en gaven gevolg aan de uitnodiging om daarmee te komen kennis maken.

rommelmarktDe rommelmarkt in het boulodrome bracht gedurende de dag de nodige levendigheid zonder dat dit storend was voor het toernooi. Toen ook de deelnemers begrepen dat dit geld moest opbrengen om een voorgenomen nieuwbouw te realiseren werd dit niet alleen positief ontvangen, maar leidde dit ook tot een omzetvergroting.

De voorbereiding met wedstrijdleider i.o. Mariëtte Jansen liep van een leien dakje zodat er op tijd kon worden begonnen. Er werden drie voorwedstrijden gespeeld waarna poules zouden worden gevormd. Een A- en een B-poule met directe eliminatie en een C-poule waarin nog twee voorgelote partijen zouden worden gespeeld en het totaal van de vijf gespeelde wedstrijden bepalend was voor de ranglijst.

Het is altijd weer de vraag of de favorieten zich allemaal voor de A-poule zouden weten te plaatsen. Dit bleek uiteindelijk ook nu weer niet het geval. De topfavorieten Geoffrey van Koppenhagen met Edwin Segers van ABA hadden tegen hun clubgenoten Jophan Qualm en Italo Pialotsi een dipje met 7 – 13. Zij kwamen aan het eind van de kwalificatie met twee gewonnen wedstrijden (overigens net als deze clubgenoten) pluspunten te kort voor de A-poule. Dit zelfde lot trof de Zoetermeerse teams van Hanny Beekhuizen met Annemiek de Vos en Janco van Boven met Bert de Konink. Het was naar Zoetermeerse begrippen een grote verrassing dat de teams van Piet Boeve met Henk Reincke en Gerard Langeree met Miep van Kalveen zonder overwinning in de C-poule terecht kwamen net als het team van Piet Molema en Valentijn van Koppenhagen die echter nog één wedstrijd hadden kunnen winnen. De teams van Ton Trijsburg met Sjaak Klaasse en Ton en Sieny Hazebroek wisten zich te plaatsen voor de A-poule.

In de C-poule wisten drie teams hun twee resterende wedstrijden te winnen. Zij kwamen daardoor alle drie op het erepodium. Op de derde plaats het team van Piet Boeve en Henk Reincke en op de tweede plaats het team van Piet Molema en Valentijn van Koppenhagen welke teams daarmee hun teleurstelling een beetje hebben weggepoetst. De eerste plaats in de C-poule was voor Lenie Gelauf en Jaap Spaans van DGW , zodat één van de vijf teams uit Den Haag nog met een prijs naar huis ging. Heel bijzonder was dat het team van Louis ten Dam en Kevin Hoogerheide van ABA, in goede doen potentiele toernooiwinnaars, ook in de C-poule naast het podium terecht kwamen.

In de kwartfinale in de B-poule wist het team van Janco en Bert te winnen en verloor het team van Hanny en Annemiek. Dat het team van Geoffrey en Edwin won was geen verrassing. Door twee overwinningen met 13 – 4 plaatsen zij zich voor de finale. Janco en Bert hadden het moeilijker in de halve finale. Tegen Jaap de Vogel en Rita Baljet van Grand Cru werd het een zwaar bevochte zege met 13 – 12. Rita en Jaap moesten in de kleine finale hun meerdere erkennen in Gerard Schoone en zijn vrouw van de Goede Gooiers uit het Gooi die uiteindelijk derde werden. De finale in de B-poule ging dus tussen Geoffrey met Edwin en Janco met Bert. Het was verrassend dat dit Zoetermeerse team de topfavoriet kon bijhouden en nog verrassender was dat ze er uiteindelijk zelfs van wonnen. Dat leverde dus een eervolle eerste plaats op in de B-poule.

Ton en Sieny konden het niet bolwerken tegen het als eerste geplaatste team van Leen Hoogerdijk en Ton van Velde van Folâtre. Ton Trijsburg en Sjaak Klaasse wonnen van Jaap Kivits en Kees van Ruiten van Les Boules Fleuris uit Lisse. Johan en Jeannette Meijer van DGW werden uitgeschakeld door het Brabantse team van Mart Kruijsen en Marion Oosterveen. Mart en Marion verloren de halve finale van het team van Folâtre maar werden uiteindelijk derde door de kleine finale te winnen van Ton en Sjaak.

Het Belgische team van Tamara Dewitte en Tom van Wassenhove had in de kwartfinale een zware kluif aan het team van Tino Rodriques en Cor Kooij uit Gouda. Het werd 13 – 12. In de halve finale verwezen zij Ton en Sjaak met 13 – 3 naar de kleine finale en konden ze zich opmaken voor een finale tegen Leen en Ton van Folâtre.

De finalisten waren aan elkaar gewaagd. Wisselend spel bracht ze via 6 – 6 op 9 – 9. Toen bleek de Belgische tireur zijn kruit te hebben verschoten. Tamara nam zijn taak verdienstelijk over, maar was niet sterk genoeg om Leen Hoogerdijk en Ton van Velde van Folâtre tegen te houden. De titel Kampioen van het Auto Haag Zeeuw Kia Zoetermeers Open ging dus met Leen en Ton naar Pijnacker. Ook hier nog eens gefeliciteerd.

Winnaars

Gezelligheid kent geen tijd. Bij een poule systeem wordt het altijd wat later. Na de prijsuitreiking en de nodige dankwoorden aan alle vrijwilligers die deze dag mogelijk hebben gemaakt werd het toernooi rond de klok van 19.30 uur afgesloten. De Belgen hadden het zo naar hun zin gehad dat zij beloofden zeker nog een keer terug te komen. Dat is een leuke afsluiter.

Ton Hazebroek